Ta strona używa pliki cookies (ciasteczka). W każdej chwili możesz zablokować lub ograniczyć umieszczanie plików cookies (ciasteczek) w Twoim urządzeniu zmieniając ustawienia przeglądarki internetowej. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej o możliwościach zmiany ustawień przeglądarki internetowej znajdziesz tutaj.

Revitalen

Do głównych produktów zalecanych w diecie dr Budwig należą siemię lniane oraz olej lniany.

 

Siemię lniane, obok ostropestui czarnuszki jest wymieniane już w przekazach biblijnych. Jest to roślina popularna, mająca szerokie zastosowanie, na co wskazuje już jej łacińska nazwa Linum Usitatissimum (łac.: „usitatissimum” oznacza „najbardziej powszechny”).  Pierwsze formy uprawne lnu pojawiły się już około 8 tys. lat temu. Najstarsze odkryte uprawy lnu wiążą go z kulturą Sumerów. Był to len oleisty, uprawiany także w Egipcie, w Mezopotamii.

 

Nasiona lnu są surowcem do produkcji oleju lnianego. Jest to jeden z najpopularniejszych i z najbardziej znaczących dla zdrowia człowieka olejów roślinnych. Olej lniany zawiera 30-60% kwasu linolenowego (omega-3)  i 10-25 % kwasu linolowego (omega-6). Kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 są bardzo ważne dla zdrowia człowieka. Nasz organizm nie jest w stanie samodzielne syntetyzować kwasu linolenowego, dlatego też niezbędne jest, aby dostarczać odpowiednią dawkę tego związku wraz z codzienną dietą.

 

Kwas alfa-linolenowy (omega-3) ulega w organizmie przemianom metabolicznym, które prowadzą do powstawania między innymi prostaglandyn, tzw. mini hormonów, mających znaczący wpływ na organizm i funkcjonowanie człowieka. Zupełnie inne prostaglandyny powstają podczas przemian metabolicznych tłuszczów starych i zepsutych. Wykazują one antagonistyczne dla „dobrych” prostaglandyn działanie. Również zawarte w oleju lnianym niezbędnie nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) wykazują korzystne, szerokie działanie w profilaktyce zdrowotnej. W zależności od jakości i świeżości oleju lnianego może on być eliksirem dla zdrowia lub związkiem obciążającym organizm.

 

Tłuszcze, a zwłaszcza zawarte w nich wielonienasycone kwasy tłuszczowe należą do produktów nietrwałych, łatwo psujących się. Tłuszcze pod wpływem takich czynników jak: światło, powietrze czy temperatura oraz enzymy znajdujące się naturalnie w surowcach roślinnych i zwierzęcych ulegają rozmaitym przemianom. Przemiany te objęte są ogólną nazwą „jełczenia”. Pod tym pojęciem rozumie się zarówno hydrolizę jak i utlenianie tłuszczów, zwane również autooksydacją. Najbardziej podatnymi na te procesy tłuszczami są tłuszcze, w których większość stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe. Olej lniany jest więc szczególnie narażony na niekorzystne zmiany, gdyż zawiera około 70 % nienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego bardzo ważny jest sposób i warunki przechowywania i transportu gotowego wyrobu.