Revitalen
Podstawą diety dr Budwig jest spożywanie produktów pochodzących wyłącznie z upraw ekologicznych. Produkty ekologiczne cechują się wysoką jakością i produkowane są pod ścisłą kontrolą jednostki certyfikującej. Uprawy ekologiczne są wolne od pestycydów i sztucznych nawozów chemicznych wpływających na nasze zdrowie.
Dr Johanna Budwig oparła swoją dietę na założeniu, że wszystkie produkty i przygotowane z nich potrawy mają być nisko przetworzone, nie zawierać sztucznych substancji barwiących i konserwujących, a także zawierać ograniczoną (lub wcale) ilość tzw. tłuszczów trans. Należy również zwracać uwagę na to, czy wybierane produkty mają w swoim składzie wypełniacze i wzmacniacze smaku i takie produkty też należy od razu odrzucić.
Dieta dr Budwig zawiera wszystkie potrzebne i zalecane składniki odżywcze, które zostały uznane za ważne dla zdrowia człowieka. Opiera się na znanych i stosowanych powszechnie zaleceniach żywieniowych. Sama dr Budwig określa swoją dietę jako dietę olejowo-białkową. Olejową, ponieważ jej głównym składnikiem jest olej lniany i zawarte w nim kwasy tłuszczowe z grupy omega - 3. Białkową, ponieważ do diety dr Budwig wykorzystywany jest chudy twaróg z zawartością około 20% białka. Połączenie tych dwóch składników w diecie dr Budwig znane jest pod nazwą pasty dr Budwig. Pasta ta stała się charakterystycznym elementem rozpoznawczym tej diety.
Podstawowe produkty wykorzystywane w diecie dr Budwig:
Najważniejszym produktem zalecanym w diecie dr Budwig jest olej lniany, wytwarzany z nasion siemienia lnianego. Oprócz tego w codziennym żywieniu powinno się stosować następujące produkty i surowce:
- ekologiczny olej lniany: ok. 4-8 łyżek dziennie (używany wraz z serem do pasty dr Budwig oraz Oleoluxu – mieszanki oleju kokosowego i lnianego),
- siemię lniane: 4-6 łyżek – mielone bezpośrednio przed spożyciem wraz z sokiem warzywnym lub owocowym,
- ser biały odtłuszczony: ok. 125 – 200 gram dziennie,
- sok z kiszonej kapusty: ( sok wyciśnięty z kiszonej kapusty, przygotowywany w wolnoobrotowych wyciskarkach ślimakowych) – 1 szklanka dziennie (zawsze rano),
- olej kokosowy (wchodzi w skład oleoloxu) ,
- miód,
- świeżo wyciskany sok z marchwi: 1 szklanka,
- sok z papai: 1 szklanka,
- sok z ananasa: 1 szklanka,
- drożdże liofilizowane: 1 łyżka,
- surowe i suszone owoce,
- surowe i gotowane warzywa,
- kasze bezglutenowe (jaglana, gryczana),
- płatki owsiane,
- świeże i suszone zioła,
- wytrawny szampan lub wytrawne czerwone wino.
Szczególnie zalecany jest sok z kiszonej kapusty, którego zróżnicowane właściwości oddziałują na organizm. Poza tym należy spożywać surowe warzywa takie jak: rzodkiewka, papryka, szparagi, kalafior, kalarepa. Można je ze sobą łączyć w dowolnych kombinacjach i podawać z dressingiem olejowo-serowym. Zaleca się również spożywanie orzechów włoskich i brazylijskich, najlepiej codziennie. Można z nich także przyrządzić pasty lub dressingi.