Ta strona używa pliki cookies (ciasteczka). W każdej chwili możesz zablokować lub ograniczyć umieszczanie plików cookies (ciasteczek) w Twoim urządzeniu zmieniając ustawienia przeglądarki internetowej. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej o możliwościach zmiany ustawień przeglądarki internetowej znajdziesz tutaj.

Obiady

Jagnięcina w marynacie z szałwii i czosnku

Składniki na pieczeń:

-         około 2 kg jagnięciny bez kości (może być udziec lub łopatka)

-         5-6 łyżek maceratu z oliwi z szałwią i czosnkiem

-         3 ząbki czosnku

-         sól, pieprz

 

Składniki na sos:

-         100 ml czerwonego wina

-         20 g masła

-         kmin rzymski

-         sól, pieprz

 

W pierwszej kolejności należy umyć mięso, wyciąć z niego błony i osuszyć. Tak przygotowane mięso naciera się maceratem oliwy z szałwią i czosnkiem oraz doprawia (również przez nacieranie) solą i pieprzem. Ząbki czosnku kroi się wzdłuż na mniejsze części i szpikuje się nim mięso. Tak przygotowaną jagnięcinę przekłada się do rękawa z folii do pieczenia, zawija szczelnie i zostawia na noc w lodówce. Następnego dnia mięso wraz z folią przekłada się do naczynia żaroodpornego i wkłada do piekarnika rozgrzanego do 120 °C na 3-4 godziny. Po tym czasie należy wyjąć mięso z piekarnika i zlać do osobnego naczynia sos, który powstał na skutek wycieku soków z mięsa. Mięso ponownie wkłada się do piekarnika, tym razem jednak nagrzanego do temperatury 250 °C na 15 minut. W tym czasie mięso zarumieni się na powierzchni i zapiecze. Po wyjęciu go z piekarnika zostawia się do ostygnięcia na 15-20 minut. W międzyczasie można przystąpić do przygotowania sosu.

 

Sos, który odlaliśmy z pieczeni trzeba zagotować, a następnie dodać wino. Całe wino należy zredukować, dlatego gotujemy wszystko tak długo, aż wino odparuje. W następnej kolejności dokłada się masło i doprawia wszystko solą, pieprzem i kminem rzymskim do smaku. Na koniec podlewa się wszystko śmietanką.

 

W ten sposób można piec i marynować różne rodzaje mięsa, używając innych maceratów smakowych. Sprawia to, że mięso staje się delikatne, kruche i bardzo aromatyczne.  

Galeria