Obiady
Jagnięcina w marynacie z szałwii i czosnku
Składniki na pieczeń:
- około 2 kg jagnięciny bez kości (może być udziec lub łopatka)
- 5-6 łyżek maceratu z oliwi z szałwią i czosnkiem
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Składniki na sos:
- 100 ml czerwonego wina
- 20 g masła
- kmin rzymski
- sól, pieprz
W pierwszej kolejności należy umyć mięso, wyciąć z niego błony i osuszyć. Tak przygotowane mięso naciera się maceratem oliwy z szałwią i czosnkiem oraz doprawia (również przez nacieranie) solą i pieprzem. Ząbki czosnku kroi się wzdłuż na mniejsze części i szpikuje się nim mięso. Tak przygotowaną jagnięcinę przekłada się do rękawa z folii do pieczenia, zawija szczelnie i zostawia na noc w lodówce. Następnego dnia mięso wraz z folią przekłada się do naczynia żaroodpornego i wkłada do piekarnika rozgrzanego do 120 °C na 3-4 godziny. Po tym czasie należy wyjąć mięso z piekarnika i zlać do osobnego naczynia sos, który powstał na skutek wycieku soków z mięsa. Mięso ponownie wkłada się do piekarnika, tym razem jednak nagrzanego do temperatury 250 °C na 15 minut. W tym czasie mięso zarumieni się na powierzchni i zapiecze. Po wyjęciu go z piekarnika zostawia się do ostygnięcia na 15-20 minut. W międzyczasie można przystąpić do przygotowania sosu.
Sos, który odlaliśmy z pieczeni trzeba zagotować, a następnie dodać wino. Całe wino należy zredukować, dlatego gotujemy wszystko tak długo, aż wino odparuje. W następnej kolejności dokłada się masło i doprawia wszystko solą, pieprzem i kminem rzymskim do smaku. Na koniec podlewa się wszystko śmietanką.
W ten sposób można piec i marynować różne rodzaje mięsa, używając innych maceratów smakowych. Sprawia to, że mięso staje się delikatne, kruche i bardzo aromatyczne.