Ta strona używa pliki cookies (ciasteczka). W każdej chwili możesz zablokować lub ograniczyć umieszczanie plików cookies (ciasteczek) w Twoim urządzeniu zmieniając ustawienia przeglądarki internetowej. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej o możliwościach zmiany ustawień przeglądarki internetowej znajdziesz tutaj.

Obiady

Jagnięcina w marynacie z szałwii i czosnku

Składniki na pieczeń:

-         około 2 kg jagnięciny bez kości (może być udziec lub łopatka)

-         5-6 łyżek maceratu z oliwi z szałwią i czosnkiem

-         3 ząbki czosnku

-         sól, pieprz

 

Składniki na sos:

-         100 ml czerwonego wina

-         20 g masła

-         kmin rzymski

-         sól, pieprz

 

W pierwszej kolejności należy umyć mięso, wyciąć z niego błony i osuszyć. Tak przygotowane mięso naciera się maceratem oliwy z szałwią i czosnkiem oraz doprawia (również przez nacieranie) solą i pieprzem. Ząbki czosnku kroi się wzdłuż na mniejsze części i szpikuje się nim mięso. Tak przygotowaną jagnięcinę przekłada się do rękawa z folii do pieczenia, zawija szczelnie i zostawia na noc w lodówce. Następnego dnia mięso wraz z folią przekłada się do naczynia żaroodpornego i wkłada do piekarnika rozgrzanego do 120 °C na 3-4 godziny. Po tym czasie należy wyjąć mięso z piekarnika i zlać do osobnego naczynia sos, który powstał na skutek wycieku soków z mięsa. Mięso ponownie wkłada się do piekarnika, tym razem jednak nagrzanego do temperatury 250 °C na 15 minut. W tym czasie mięso zarumieni się na powierzchni i zapiecze. Po wyjęciu go z piekarnika zostawia się do ostygnięcia na 15-20 minut. W międzyczasie można przystąpić do przygotowania sosu.

 

Sos, który odlaliśmy z pieczeni trzeba zagotować, a następnie dodać wino. Całe wino należy zredukować, dlatego gotujemy wszystko tak długo, aż wino odparuje. W następnej kolejności dokłada się masło i doprawia wszystko solą, pieprzem i kminem rzymskim do smaku. Na koniec podlewa się wszystko śmietanką.

 

W ten sposób można piec i marynować różne rodzaje mięsa, używając innych maceratów smakowych. Sprawia to, że mięso staje się delikatne, kruche i bardzo aromatyczne.  

Galeria

Exception: System\Exception\DatabaseException

Message: INSERT command denied to user 'polania_11'@'10.254.34.43' for table 'statistics_users'
Query: INSERT INTO `statistics_users` (`ip`, `ua`, `hour`, `day`, `month`, `year`, `views`) VALUES ('54.156.78.4', 'CCBot/2.0 (http://commoncrawl.org/faq/)', '02', '22', '7', '2017', '1')
File: /home/polania/ftp/revitalen/System/Database/Drivers/Mysql/ActiveQuery.php
Line: 749
Code: 0

Debug backtrace

# Method File Line
9 System\Database\Drivers\Mysql\ActiveQuery->_askDatabase() /home/polania/ftp/revitalen/System/Database/Drivers/Mysql/ActiveQuery.php 460
8 System\Database\Drivers\Mysql\ActiveQuery->insert() /home/polania/ftp/revitalen/Administrator/Application/Components/Statistics/Events/onAutorunEndEvent.php 136
7 Administrator\Application\Components\Statistics\Events\onAutorunEndEvent->createStatisticsForUsers() /home/polania/ftp/revitalen/Administrator/Application/Components/Statistics/Events/onAutorunEndEvent.php 17
6 Administrator\Application\Components\Statistics\Events\onAutorunEndEvent->callEvent()
5 call_user_func_array() /home/polania/ftp/revitalen/System/EventManager/EventListener.php 161
4 System\EventManager\EventListener->callEventForComponentsAndModules() /home/polania/ftp/revitalen/System/EventManager/EventListener.php 107
3 System\EventManager\EventListener->__call() /home/polania/ftp/revitalen/System/Framework/Kernel.php 111
2 System\EventManager\EventListener->onAutorunEndEvent() /home/polania/ftp/revitalen/System/Framework/Kernel.php 111
1 System\Framework\Kernel->run() /home/polania/ftp/revitalen/index.php 89