Revitalen
- Podstawowym produktem zalecanym w diecie dr Budwig jest olej lniany, będący źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Powinien być on spożywany codziennie w postaci tzw. pasty dr Budwig, w skład której wchodzi dodatkowo biały ser, zmiksowany z olejem na gładką emulsję. Taka konsystencja ułatwia szybkie wchłanianie i trawienie zawartych w paście składników odżywczych oraz ich transportowanie do komórek ciała.
- Profilaktycznie najlepiej spożywać 1-2 łyżek stołowych oleju lnianego dziennie. W diecie te ilości są większe, około 4-6 łyżek dziennie. Należy jednak pamiętać, że takie ilości zalecane są osobom chorym. Również profilaktycznie olej ten powinno się podawać w postaci pasty dr Budwig, którą według uznania można doprawić mieszanką ziół, miodu czy suszonych owoców.
- Olej lniany był zaliczany przez dr Budwig do tzw. „dobrych tłuszczów”. Oprócz oleju lnianego do tej grupy zaliczała również: olej kokosowy oleolux (mieszanka oleju kokosowego z olejem lnianym), olej z kiełków pszenicy (zaleca się małą łyżeczkę dziennie) oraz oliwę z oliwek (1-2 łyżki dziennie).
- W codziennej diecie powinno występować świeżo zmielone siemię lniane, będące źródłem białka, błonnika, witamin i minerałów oraz naturalnych antyoksydantów. Dr Budwig zalecała spożywanie kilku łyżek siemienia lnianego dziennie, które można podawać w postaci pasty lub z jogurtem, kefirem bądź sokami owocowymi (nie warzywnymi, gdyż mają one środowisko zasadowe, a siemię lniane należy łączyć z produktami o odczynie kwaśnym).
- Składnikami diety powinny być również produkty fermentowane, będące źródłem bakterii kwasu mlekowego, które zasiedlają jelito grube i pełnią bardzo ważne funkcje wspomagające pracę układu pokarmowego i odpornościowego. Do produktów bogatych w te bakterie bez wątpienia można zaliczyć sok z kiszonej kapusty. Wystarczy już jedna szklanka dziennie – najlepiej rano. Poza tym zaleca się spożywanie mlecznych produktów fermentowanych takich jak jogurty czy kefir.
- Dr Budwig poleca też spożywanie świeżo wyciskanych soków owocowych i warzywnych, bogatych w aktywne enzymy i przeciwutleniacze, zabezpieczające organizm przed wolnymi rodnikami.
- Dieta dr Budwig jest prowadzona tak, aby dostarczane organizmowi składniki były świeże, naturalne i jak najmniej przetworzone. Jednocześnie mają one pełnić funkcje neutralizacyjne wobec szkodliwych związków obciążających organizm.
- Celem osiągnięcia jak najlepszych efektów diety, dr Budwig zalecała wyeliminowanie ze swojego jadłospisu kwasów nasyconych, na rzecz kwasów tłuszczowych omega-3. Głównym założeniem diety jest nasycenie organizmu odpowiednią ilością tych kwasów, co prowadzi do odzyskania przez komórki ich naturalnych właściwości. Poza tym kwasy omega-3 są źródłem energii, witamin, a także stanowią materiał budulcowy dla komórek i tkanek organizmu.
- Produktami zabronionymi w diecie są słodycze i wyroby piekarnicze (ciastka, herbatniki, batony itd.) będące źródłem tłuszczów nasyconych.
- Dr Budwig zalecała również wyeliminowanie ze swojej diety cukru oraz produktów z jego udziałem. Są to m.in. napoje, słodzone soki, dżemy itp. Jako zamiennik cukru polecała stosować naturalny miód.
- Z diety należy również w miarę możliwości wyeliminować produkty wysoko przetworzone: wędliny i konserwy. Często są one bowiem źródłem chemicznych substancji konserwujących, słodzących, polepszaczy smaków czy wypełniaczy. Zaleca się więc przygotowywanie posiłków samodzielnie, bezpośrednio przed konsumpcją i kupowanie produktów o wysokiej jakości od zaufanych dostawców.
- Jako źródło naturalnych witamin i przeciwutleniaczy zaleca się spożywanie dużej ilości świeżych owoców i warzyw, a także produktów zbożowych i orzechów. Dodatkiem do potraw mogą być mieszanki przygotowane z ulubionych ziół.