Ta strona używa pliki cookies (ciasteczka). W każdej chwili możesz zablokować lub ograniczyć umieszczanie plików cookies (ciasteczek) w Twoim urządzeniu zmieniając ustawienia przeglądarki internetowej. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej o możliwościach zmiany ustawień przeglądarki internetowej znajdziesz tutaj.

Revitalen

  1. Podstawowym produktem zalecanym w diecie dr Budwig jest olej lniany, będący źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Powinien być on spożywany codziennie w postaci tzw. pasty dr Budwig, w skład której wchodzi dodatkowo biały ser, zmiksowany z olejem na gładką emulsję. Taka konsystencja ułatwia szybkie wchłanianie i trawienie zawartych w paście składników odżywczych oraz ich transportowanie do komórek ciała.

  2. Profilaktycznie najlepiej spożywać 1-2 łyżek stołowych oleju lnianego dziennie. W diecie te ilości są większe, około 4-6 łyżek dziennie. Należy jednak pamiętać, że takie ilości zalecane są osobom chorym. Również profilaktycznie olej ten powinno się podawać w postaci pasty dr Budwig, którą według uznania można doprawić mieszanką ziół, miodu czy suszonych owoców.

  3. Olej lniany był zaliczany przez dr Budwig do tzw. „dobrych tłuszczów”. Oprócz oleju lnianego do tej grupy zaliczała również: olej kokosowy oleolux (mieszanka oleju kokosowego z olejem lnianym), olej z kiełków pszenicy (zaleca się małą łyżeczkę dziennie) oraz oliwę z oliwek (1-2 łyżki dziennie).

  4. W codziennej diecie powinno występować świeżo zmielone siemię lniane, będące źródłem białka, błonnika, witamin i minerałów oraz naturalnych antyoksydantów. Dr Budwig zalecała spożywanie kilku łyżek siemienia lnianego dziennie, które można podawać w postaci pasty lub z jogurtem, kefirem bądź sokami owocowymi (nie warzywnymi, gdyż mają one środowisko zasadowe, a siemię lniane należy łączyć z produktami o odczynie kwaśnym).

  5. Składnikami diety powinny być również produkty fermentowane, będące źródłem bakterii kwasu mlekowego, które zasiedlają jelito grube i pełnią bardzo ważne funkcje wspomagające pracę układu pokarmowego i odpornościowego. Do produktów bogatych w te bakterie bez wątpienia można zaliczyć sok z kiszonej kapusty. Wystarczy już jedna szklanka dziennie – najlepiej rano. Poza tym zaleca się spożywanie mlecznych produktów fermentowanych takich jak jogurty czy kefir.

  6. Dr Budwig poleca też spożywanie świeżo wyciskanych soków owocowych i warzywnych, bogatych w aktywne enzymy i przeciwutleniacze, zabezpieczające organizm przed wolnymi rodnikami.

  7. Dieta dr Budwig jest prowadzona tak, aby dostarczane organizmowi składniki były świeże, naturalne i jak najmniej przetworzone. Jednocześnie mają one pełnić funkcje neutralizacyjne wobec szkodliwych związków obciążających organizm.

  8. Celem osiągnięcia jak najlepszych efektów diety, dr Budwig zalecała wyeliminowanie ze swojego jadłospisu kwasów nasyconych, na rzecz kwasów tłuszczowych omega-3. Głównym założeniem diety jest nasycenie organizmu odpowiednią ilością tych kwasów, co prowadzi do odzyskania przez komórki ich naturalnych właściwości. Poza tym kwasy omega-3 są źródłem energii, witamin, a także stanowią materiał budulcowy dla komórek i tkanek organizmu.

  9. Produktami zabronionymi w diecie są słodycze i wyroby piekarnicze (ciastka, herbatniki, batony itd.) będące źródłem tłuszczów nasyconych.

  10.  Dr Budwig zalecała również wyeliminowanie ze swojej diety cukru oraz produktów z jego udziałem. Są to m.in. napoje, słodzone soki, dżemy itp. Jako zamiennik cukru polecała stosować naturalny miód.

  11.  Z diety należy również w miarę możliwości wyeliminować produkty wysoko przetworzone: wędliny i konserwy. Często są one bowiem źródłem chemicznych substancji konserwujących, słodzących, polepszaczy smaków czy wypełniaczy. Zaleca się więc przygotowywanie posiłków samodzielnie, bezpośrednio przed konsumpcją i kupowanie produktów o wysokiej jakości od zaufanych dostawców.

  12. Jako źródło naturalnych witamin i przeciwutleniaczy zaleca się spożywanie dużej ilości świeżych owoców i warzyw, a także produktów zbożowych i orzechów. Dodatkiem do potraw mogą być mieszanki przygotowane z ulubionych ziół.