Ta strona używa pliki cookies (ciasteczka). W każdej chwili możesz zablokować lub ograniczyć umieszczanie plików cookies (ciasteczek) w Twoim urządzeniu zmieniając ustawienia przeglądarki internetowej. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej o możliwościach zmiany ustawień przeglądarki internetowej znajdziesz tutaj.

Revitalen

W ostatnich latach coraz większą wagę przywiązuje się do tego, by produkty, które spożywamy na co dzień cechowały się świeżością i wysoką jakością. Jednak większość konsumentów, mimo ciągle wzrastającej świadomości nadal ulega ogólnej atmosferze reklam i nie zwraca uwagi na to, co kupuje. Najbardziej korzystają na tym producenci żywności, którzy zamiast inwestować w produkt i polepszać jego jakość, skupiają się na efektywnym marketingu. Na takim zachowaniu traci jednak konsument płacący więcej za produkt o niskiej jakości. Dlatego bardzo ważne jest, aby czytać etykiety zawarte na opakowaniach i dokładnie analizować skład wybieranych artykułów. Szczególne znaczenie ma to w przypadku żywności ekologicznej i funkcjonalnej. Ważne jest też, aby znać drogę produktu od producenta do konsumenta oraz warunki, w jakich ten produkt był przechowywany i transportowany. Często można o to zapytać pracowników sklepu, gdyż oni, jako osoby mające bezpośredni kontakt z dostawcą, widzą w jakich warunkach przewożony jest towar.

 

W przypadku oleju lnianego, który jest specyficznym, bardzo podatnym na utlenianie produktem, niezwykle ważne jest opakowanie, temperatura i dostępność światła podczas transportu i przechowywania.  Olej lniany, zawiera 30-60% kwasu linolenowego (omega-3)  i 10-25 % kwasu linolowego (omega-6). Są to wielonienasycone kwasy tłuszczowe, charakteryzujące się dużą podatnością na utlenianie. Istotne jest zatem, aby olej lniany pakowany był w ciemne, szklane butelki, które ograniczają dostępność światła, będącego czynnikiem obniżającym jakość produktu. Poza tym olej lniany powinien być przewożony i przechowywany w warunkach chłodniczych, aby zapobiec stratom wartości odżywczych.

 

Wysokiej jakości olej lniany musi być tłoczony na zimno, nieoczyszczony i bez dodatków witaminy E, stosowanej jako substancja przedłużająca trwałość. Witamina E jest naturalnie występującym w oleju lnianym przeciwutleniaczem, zapobiegającym utlenianiu kwasów tłuszczowych i zapewniającym świeżość. Jednak mimo to producenci chcąc przedłużyć trwałość swojego wyrobu, dodają do niego syntetyczną lub naturalną witaminę E. Taki olej ma dłuższą trwałość, co przemawia na korzyść producenta, ale obniżoną wartość biologiczną, a zatem wartość zdrowotna takiego oleju jest mniejsza. Ważne jest zatem, aby olej lniany przechowywać w temperaturze poniżej 10 °C, zapewniając tym samym korzystne warunki dla zachowania w formie niezmienionej witaminy E.

 

Olej nieoczyszczony, czyli nie poddany filtracji, ma więcej cząstek roślinnych i krótszą trwałość, ale jest bardziej aktywny biologicznie. Oczyszczanie z cząstek roślinnych powoduje przedłużenie trwałości oleju lnianego i jednoczesne obniżenie jego jakości. Nieoczyszczony olej lniany ma krótki termin przydatności do spożycia (do 2 miesięcy), natomiast olej oczyszczony ma ten termin wydłużony nawet do 3 miesięcy.

           

            Kupując olej lniany powinno się również znać odmianę lnu, z której ten olej powstał. Najstarszą polską odmianą lnu oleistego o długoletnim doświadczeniu jest odmiana Szafir. Obecnie na rynku pojawiają się nowe odmiany różniące się nie tylko zawartością procentową oleju w nasionach, ale i smakiem. Do takich odmian zalicza się np. len złocisty jasny. Używany jest on zazwyczaj do produkcji oleju lnianego, charakteryzującego się bardziej łagodnym smakiem niż olej z lnu tradycyjnego. W oleju lnianym tradycyjnym przeważa posmak rybi, natomiast w oleju z lnu złocistego wyczuwalny jest posmak orzechowo-sezamowy. Jest to wynikiem obniżonej zawartości kwasu alfalinolenowego o około 5-7% w stosunku do odmian tradycyjnych.

 

 

            Dobrze, by firma, od której kupujemy olej lniany okazała certyfikat HACCP, który powstaje na bazie Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP) i Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP). Do każdej partii produktu powinien być dołączony indywidualny certyfikat zawierający normy zakładowe.

 

            Olej lniany jest jednym z podstawowych składników diety stworzonej przez dr Johannę Budwig. Zalecała ona, aby olej lniany, stosowany w codziennym żywieniu był olejem bezwzględnie świeżym i ekologicznym. Taki produkt był gwarancją jakości i jego spożywanie przynosiło korzystne dla zdrowia skutki.