Ta strona używa pliki cookies (ciasteczka). W każdej chwili możesz zablokować lub ograniczyć umieszczanie plików cookies (ciasteczek) w Twoim urządzeniu zmieniając ustawienia przeglądarki internetowej. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej o możliwościach zmiany ustawień przeglądarki internetowej znajdziesz tutaj.

Revitalen

Dr Johanna Budwig urodziła się 30 września 1908 roku, zmarła 19 maja 2003 roku. Była naukowcem współpracującym z wieloma Uniwersytetami w Niemczech, siedmiokrotnie nominowana do Nagrody Nobla. Wszechstronnie  wykształcona, specjalistka nauk ścisłych,  uzyskała doktorat z chemii i fizyki. Była też dyplomowanym farmaceutą i zdobyła wykształcenie w zakresie nauk przyrodniczych: biologii, botaniki i biochemii. W 1955 roku i kolejnych latach studiowałą medycynę oraz naturopatię, by we właściwy i odpowiedzialny sposób służyć pomocą osobom chorym, które coraz częściej decydowały się zasięgnąć u niej konsultacji. Uznana za jeden z największych na świecie autorytetów w dziedzinie tłuszczów i olejów. Jako pierwsza dokonała klasyfikacji kwasów tłuszczowych zgodnie z ich składem. Dzięki rozwojowi chromatograficznych metod analizy żywności odkryła nowy sposób umożliwiający identyfikację tłuszczów. W czasie, gdy jej badania dały możliwość wykrycia kwasu linolowego (omega-6) i linolenowego (omega-3) kierowała pracą 16 doktorantów, którzy wspierali jej wysiłki.

 

Dr Budwig przeprowadziła szczegółowe badania efektów jakie wywołują uwodornione tłuszcze trans na zdrowie człowieka i dowiodła, że są one bardzo szkodliwe. Jednocześnie, jako pierwsza na świecie odkryła znaczenie niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a w szczególności kwasu omega-3 na zdrowie człowieka. Również jako pierwsza podzieliła kwasy tłuszczowe na nasycone i nienasycone.

 

Pracowała jako konsultantka dla Federalnego Instytutu Badań nad Tłuszczami, była też ekspertem od tłuszczów i leków w Ministerstwie Zdrowia (Federal Health Office). W tym czasie współpracowała z wieloma ośrodkami medycznymi, by następnie otworzyć swoją własną klinikę i pomagała chorym, którym  medycyna akademicka nie mogła już pomóc.

 

Jako wykształcony chemik, farmaceuta i fizyk szukała naturalnej metody leczenia poprzez dietę, która umożliwiałaby dostarczenie organizmowi naturalnych substancji odżywczych w pożywieniu jak najmniej przetworzonym. Efektem tych poszukiwań było opracowanie diety znanej pod nazwą diety dr Budwig.

 

Dieta opracowana przez dr J. Budwig opiera się na wszystkich najważniejszych zasadach zdrowego żywienia okrytych przez współczesną naukę. Jest też zbieżna z obowiązującą piramidą żywieniową i bardzo zbliżona do diety śródziemnomorskiej.

 

Dr Budwig jest autorką licznych książek – wśród nich znajdują się takie tytuły jak: „Cancer - The Problem and The Solution”, „Das Fettsyndrom [The Fat Syndrome]: dyskusja o związkach między tłuszczami a chorobami serca i płuc, takimi jak nowotwór”, „Krebs, ein Fettproblem [Cancer - Fat problem]”: prawidłowy wybór i spożycie tłuszczów, „Der Tod des Tumors [The Death of the Tumor]”. Jest także autorką licznych badań i rozpraw naukowych, w których przedstawia rezultaty krytycznego podejścia do kwasów tłuszczowych wielonienasyconych i toksycznych efektów wywoływanych przez kwasy „trans”, uwodornione i nasycone na zdrowie (wszystkie jej książki zostały przetłumaczone na wiele języków).