Przepisy dr Budwig
Pasta dr Budwig
Składniki:
- 4-6 łyżek oleju lnianego
- ok. 125 g odtłuszczonego twarogu (ser musi być odtłuszczony, ponieważ inny, po dodaniu oleju, może się zważyć)
- 2-3 łyżki mleka, jogurtu naturalnego lub kefiru (ilość uzależniona jest od gęstości, jaką chcemy uzyskać)
Składniki opcjonalne:
- w wersji na słodko: miód, wanilia, cynamon itp
- w wersji na ostro: czosnek, papryka ostra, pieprz, kurkuma, imbir itp.
- w wersji z ziołami: bazylia, mięta, pokrzywa itp.
- wersja z orzechami: orzechy włoskie, orzechy pekan, orzechy brazylijskie lub inne
- wersja z owocami: ananas, banan, wiśnie, porzeczki lub inne
Do blendera wlać 4-6 łyżek oleju lnianego, dodać 2-3 łyżki kefiru, 2 szczypty kurkumy i imbiru, trochę soli oraz pieprzu. Dołożyć pierwszą porcję sera i zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać następną porcję sera i podobnie miksować. Gotowy ser powinien być jednolity bez grudek, strukturą przypominać serek homogenizowany. Paście dr Budwig każdego dnia można nadawać nowy smak poprzez zastosowanie urozmaiconych dodatków w postaci różnych soków owocowych np. sok z żurawiny, rokitnika oraz miąższu różnych owoców np. z dzikiej róży.