Ta strona używa pliki cookies (ciasteczka). W każdej chwili możesz zablokować lub ograniczyć umieszczanie plików cookies (ciasteczek) w Twoim urządzeniu zmieniając ustawienia przeglądarki internetowej. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej o możliwościach zmiany ustawień przeglądarki internetowej znajdziesz tutaj.

Przepisy dr Budwig

Pasta dr Budwig

Składniki:

-         4-6 łyżek oleju lnianego

-         ok. 125 g odtłuszczonego twarogu (ser musi być odtłuszczony, ponieważ inny, po dodaniu oleju, może się zważyć)

-         2-3 łyżki mleka, jogurtu naturalnego lub kefiru (ilość uzależniona jest od gęstości, jaką chcemy uzyskać)

 

Składniki opcjonalne:

 

-          w wersji na słodko: miód, wanilia, cynamon itp

-          w wersji na ostro: czosnek, papryka ostra, pieprz, kurkuma, imbir itp.

-          w wersji z ziołami: bazylia, mięta, pokrzywa itp.

-          wersja z orzechami: orzechy włoskie, orzechy pekan, orzechy brazylijskie lub inne

-          wersja z owocami: ananas, banan, wiśnie, porzeczki lub inne

 

Do blendera wlać 4-6 łyżek oleju lnianego, dodać 2-3 łyżki kefiru, 2 szczypty kurkumy i imbiru, trochę soli oraz pieprzu. Dołożyć pierwszą porcję sera i zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać następną porcję sera i podobnie miksować. Gotowy ser powinien być jednolity bez grudek, strukturą przypominać serek homogenizowany. Paście dr Budwig każdego dnia można nadawać nowy smak poprzez zastosowanie urozmaiconych dodatków w postaci różnych soków owocowych np. sok z żurawiny, rokitnika oraz miąższu różnych owoców np. z dzikiej róży.

Galeria